V Sloveniji je polnilnih postaj na avtoplin iz leta v leto več, povečuje pa se tudi število vozil, ki za pogon uporabljajo avtoplin (LPG ali CNG). Medtem v ZDA napovedujejo preboj domačih polnilnih postaj na avtoplin.

Čeprav avtomobili na avtoplin v ZDA niso med najbolj priljubljenimi, tudi zaradi višje cene od klasičnih vozil, pa Connie in Travis Jones iz Arizone prisegata na avtoplin.

Račun se izide

Par na mesec z vozilom prevozi okoli 1.900 kilometrov, kar ju stane okoli 25 evrov. Avtomobil predelan na avtoplin polnita kar v hišni garaži. Plinske naprave za polnjenje vozil niso poceni, a je znesek, ki ga privarčujeta tolikšen, da se jima nakup izplača. Na mesec na gorivu, zato, ker svojo hondo civic GX polnita z avtoplinom, privarčujeta okoli 100 evrov, hkrati pa ne izgubljata časa s polnjenjem na klasičnih polnilnih postajah.

“Doma imava napravo za polnjenje, na katero zvečer priključiva vozilo, ki je zjutraj napolnjeno,“pravita.

Prihajajo poceni hišne polnilnice

Hišne polnilnice so na trgu v ZDA že dolgo, kmalu pa bi lahko postale cenovno dostopnejše. Veliko podjetij, med njimi General Electric, Whirlpool in Eaton razvijajo cenovno dostopne naprave, ki bodo stale le desetino cene današnjih naprav. Ob ugodnih cenah za avtoplin v ZDA, bodo bistveno pripomogle k povečanju priljubljenosti omenjenega energenta med vozniki.

Vir: Žurnal