Vsak lastnik avtomobila točno ve koliko porabi njihov avto in da poraba goriva v resnici precej odstopa od tistih, ki jih navajajo proizvajalci avtomobilov. Poleg nerealno zasnovanega uradnega normnega cikla merjenja porabe so za takšna odstopanja krivi tudi izdelovalci avtomobilov, ki izkoriščajo vsako dovoljeno zakonsko luknjo v merilni proceduri in tako zavestno zavajajo kupce. Je to potem zakonita laž?

Vir: AMZS

Tovarniških obljub o porabi goriva ne gre jemati za sveto resnico in da naj ti podatki služijo le za primerjavo med različnimi avtomobili. A nenehno oglaševalsko bombardiranje z nizkimi porabami goriva in minimalnimi izpusti CO2 vseeno jezijo – pri tovrstnih oglaševalskih akcijah seveda ne gre za primerjalne podatke, ampak za jasno (in običajno grafično izpostavljeno) vabo za morebitne kupce. Ker so ti podatki povsem nerealni, je to po našem mnenju zavajanje.

Neodvisna evropska organizacija Transport & Environment, ki se ukvarja z raziskavami na področju transporta, okolja in prometa, je v svojem posebnem poročilu izpostavila vse večje razhajanje med realno porabo gorivo in porabo goriva, ki jo za svoje avtomobile navajajo avtomobilski izdelovalci – hkrati pa so predstavili tudi razloge za to razhajanje. V svoji publikaciji “Mind the Gap”, ki je izšla letos marca, so zelo natančno navedli, s kakšnimi prijemi avtomobilski izdelovalci znižujejo uradno porabo goriva svojih avtomobilov.

Vprašanje, če je to tudi etično in moralno pa ostaja. Avtomobilski izdelovalci namreč s tem ne zavajajo le posameznih kupcev, ampak tudi javnost in zakonodajalce, saj izdelujejo avtomobile, ki ustrezajo okoljevarstvenim standardom le na uradnih testih, v resničnem življenju pa ne. Če ne bodo zakrpali omenjenih lukenj in zasnovali natančnejšega in realnejšega testa, se bo takšno početje nedvomno nadaljevalo.

Priporočamo branje celotnega članka, ki ga je pripravila AMZS MOTOREVIJA.

Povezava: Zavajanje z uradnimi podatki o porabi goriva

Vse, ki tema bolj zanima lahko novice spremljajo na uradni spletni strani neodvnisne evropske organizacije za transport in okolje, arhiv publikacij pa najdete na povezavi http://www.transportenvironment.org/publications