Inovacije na področju avtoplinskih komponent, katere konstantno producirajo raziskovalci raziskovalne skupine Plineks, so bile tudi letos prepoznane. Zanje so v juniju 2012 raziskovalci Plineks prejeli dve srebrni priznanji, in sicer eno od Gospodarske zbornice Slovenije, Območne zbornice Koroška in drugo od Gospodarske zbornice Slovenije, Savinjsko Šaleške območne zbornice.

  • Inovatorji dr. Primož Pogorevc, dr. Tadej Tasič in Aleš Krebl iz podjetja Plineks d.o.o. Mislinja so prejeli srebrno priznanje za inovacijo Šoba za dodajanje plina pod bencinskim injektorjem.

Avtomobilov na plin je iz leta v leto več. V glavnem se plinski sistemi v vozila vgrajujejo naknadno. Praksa je pokazala, da sesalni razvodi nimajo vnaprej pripravljenih mest za vrtanje dodatnih izvrtin za namestitev plinskih šob, zato dodatno vrtanje povzroča razpoke v sesalnih razvodih in oslabi konstrukcijo. Vsemu temu je sedaj konec. V sodelovanju s Fakulteto za strojništvo Univerze v Mariboru so v Plineksu izdelali novo šobo, ki se namesti na obstoječe izvrtine, kar bistveno skrajša čas vgradnje in preprečuje poškodbe, ki so bile posledica vrtanja dodatnih izvrtin.

vir: Gospodarska zbornica Slovenije