Avtoplin je v resnici utekočinjen naftni plin, ki ga uporabljajo avtomobili. Označimo ga s kratico UPN, gre pa za mešanico propana in butana, ki je prilagojena za uporabo v vozilih. Pravzaprav je avtoplin stranski proizvod ločevanja zemeljskega plina in nafte, ki ima posebno lastnost, da postane tekoč pri temperaturi ozračja, če ga zmerno stisnemo in se spet uplini, ko se pritisk zmanjša. Takšni avtomobili danes niso več redkost, čeprav so v Sloveniji bistveno redkejši, kot v nekaterih drugih državah. Pri nas namreč zaenkrat še ne moremo kupiti vozila na avtoplin, lahko pa ga kasneje predelamo oziroma izvedemo vgradnjo plina v avto. Cena vgradnje plina v avto je odvisna od njihove kvalitete sistema, potrebno pa je izbrati primeren sistem za določeno vozilo. Pri tem je najbolje upoštevati nasvete pooblaščene osebe, ki ima z avtoplinom ogromno izkušenj. Plinske naprave v vozilo vgradimo v podjetju Plineks, v katerem smo edino podjetje iz področja tovrstnih sistemov v Sloveniji, ki ga odlikuje certifikat kakovosti.

Avtomobili na plin so prijazni do okolja in ga ne onesnažujejo

Ljudje se dejansko niti ne zavedamo, kako negativno s vsakodnevno vožnjo od točke A do točke B škodujemo okolju. Seveda se na daljše relacije ne moremo odpraviti peš, rešitev pa lahko kljub temu poiščemo v avtoplinu. Avtoplinski sistemi se lahko vgradijo v večino avtomobilov, plin pa prinaša še nekatere druge prednosti, o katerih je v zadnjih nekaj letih ogromno govora. Avtoplin je zaradi izjemne ekonomike in ugodnih lastnosti, ki jih ima na okolje, najbolj razširjena alternativa klasičnim gorivom. Poglejmo si nekatere izmed njegovih prednosti, ki so prepričale že številne lastnike jeklenih konjičkov po vsem svetu.

Avtoplin

Avtoplin ni prijazen le do okolja, temveč tudi do vozila

Kadar pogovor nanese na avtoplin, vedno poudarjamo, koliko prednosti ima le-ta do okolja, pozabimo pa na njegove druge prednosti, ki jih je deležno tudi vozilo in nenazadnje prav tako njegov lastnik. Avtoplin prispeva k znižanim stroškom vožnje (kljub višji ceni), podaljšuje življenjsko dobo motorja, zmanjšuje škodljive emisije v okolje, prispeva k tišjemu delovanju motorja in je zelo varčen. Prihranek je seveda odvisen od razmerja cen med gorivi, giblje pa se nekje okrog 40 – 50%. S takšnim avtomobilom je vožnja povsem varna in za marsikoga prijetnejša, tišja oziroma mirnejša. Vgradnja plinske naprave/sistema se je v vseh primerih izkazala kot odlična rešitev.

Kje lahko najdem črpalke za avtoplin?

Za vse lastnike (prav tako bodoče) avtomobilov na plin je ta podatek zagotovo razveseljujoč. V Sloveniji je trenutno na voljo kar 129 črpalk za avtoplin, ki se nahajajo na različnih lokacijah, zato lahko izberete tisto, ki je vam najbližje. Če ste opravili vgradnjo plinske naprave za avto, potem morate preveriti seznam črpalk, na katerih vam je na voljo avtoplin. Seznam je na voljo na spletu, zaradi urejenega iskalnika pa vam omogoča zelo preprost način iskanja črpalke na želenem območju.

avtomobil na plin

Ali ima uporaba avtoplina kakšne slabosti?

Ker vsi ponudniki vedno omenjajo samo prednosti uporabe avtoplina, se zagotovo sprašujete, ali ima njegova uporaba kakšne slabosti. Vse je odvisno od tega, kako dobro smo se pozanimali, preden smo sklenili končno odločitev. Najprej je potrebno razmisliti o tem, ali se bi v našem primeru predelava avtomobila na plin splačala. Bo to ustrezalo tipu življenja, ki ga imamo, ali želimo uporabljati samo avtoplin, ali pa ga želimo kombinirati s klasičnim gorivom? Predelava od nas zahteva precej denarja, a bomo kasneje deležni prihranka, saj se investicija povrne že v manj kot 1 letu. Na spletni strani podjetja Plineks si lahko izračunate prihranek, ki bi ga bili deležni v vašem primeru, saj se boste tako lažje odločili pri iskanju odgovora na vprašanje – izbrati avtoplin ali ne? Vse je odvisno od avtomobila, od kakovosti sistema in od tega, kolikšne razdalje vsakodnevno prevozite s svojim avtomobilom. Uporaba plina se namreč splača predvsem takrat, kadar jeklenega konjička uporabljamo vsakodnevno.

Kaj mi nudite v vašem podjetju?

V podjetju Plineks smo s svojimi storitvami vse do danes zadovoljili že ogromno strank, ki so si želele uporabljati avtoplin, s svojo odločitvijo pa so zadovoljne še danes. Nudimo vam proizvode številnih priznanih proizvajalcev, ki jih prilagodimo vašemu vozilu. Pred tem nam seveda morate povedati svoje želje in nam zastaviti vsa vprašanja, na katera še niste našli odgovorov. Med omenjene proizvajalce sodijo tudi Landi Renzo, Zavoli, Emer, Omvl, Tartarini, Prince, E-Gas, Romano, KME, BRC, Mimgas, Stargas, Ac in AGC. Poleg tega vam zagotovimo garancijsko dobo pri predelavi na avtoplin in sicer 8 let brez omejitve prevoženih kilometrov. S tehničnega vidika je zadeva zelo preprosta in ne zahteva mehanskih predelav motorja. Če razmišljate o predelavi avtomobila na plin, se oglasite pri nas ali pa nas kontaktirajte. Tako boste pred sklenitvijo končne odločitve seznanjeni z vsem, kar morate vedeti o uporabi avtoplina. Vabimo vas na našo spletno stran, kjer si lahko ogledate predstavitveni video.